AKTIVITETER   
                      sten                      

Läs också om Historievandringar.
Läs också om Slipstensleden.
TEMADAGAR FÖR BARN

för barn 6 - 10 år

 Barnen får prova på att vara "gruvarbetarungar" för en dag. Upplevelsen börjar i det "magiska" Slipstensmuseet. Där tas de emot av guiden /gruvmadamen SturKisti, som lotsar tillbaka i tiden till 1850-talet. Barnen får klä sig som gruvarbetare med skinnförkläden, hatt och huckle. De utrustas med gammaldags namn i en träbricka runt halsen. Sedan beger de sig upp till Lindågruvan. Där väntar fler rollspelare/gruvarbetare och huggaren Anton. Barnen bekantar sig med slipstenshuggningen och får prova på att hugga själva under ledning av den snälla Anton.

Så följer SturKisti med barnen upp till gruvstugan där Anna hjälper dem att rista in sina bomärken på varsin potatis och leta rätt på varsin träskål och träsked. Tillbaka vid Lindågruvan väntar potatiskokning och gemensam måltid med potatis och stekt fläsk, smör och lite salt. Barnen får gärna hugga mera på sina slipstenar. Man lyssnar på massor med berättelser om och omkring slipstenshuggning och hur man levde förr och arbetade i gruvorna, om försäljningsresor, huxagubbar och gruvspökerier.

Tillbaka vid Slipstensmuseet i modern tid, kan barnen visa upp sina egenhändigt huggna slipstensämnen och presenterna de fått av gruvmadamerna. Mycket skratt och massor med nya kunskaper gör Tema-dagen till  en fantastisk upplevelse för våra "gruvarbetarungar".  

         TILLBAKA 

BILDER från Temadagar 2016

Bilder från Temadagarna 2014:  3 juli    15 juli    30 juli

Bilder från TEMADAGEN 16 juli 2013
 

Bilder från Temadagen 31 juli 2012

sten
GRUVTOMTEMOR
Första advent- helgen varje år tar Gruvtomtemor emot barnens önskelistor. Det är bara att följa med alla tomtenissor och nissar med fackeltåg från Lindågruvans parkering. De visar vägen genom skogen där marschaller och tomtelyktor markerar stigen hela vägen fram till Gruvtomtemor. Är det mycket snö så får man pulsa lite och bäst är att klä sig varmt. Gruvtomtemor tar emot uppe vid hackstugan med levande ljus och munter brasa.

Här bjuds man varm saft och pepparkaka medan tomtenissorna ordnar kön till Gruvtomtemors stora skrivbord. Alla barn får en liten pratstund med henne och en notering på hennes jullista till tomtefar när man lämnar över årets önskelista.
Till sist berättar kanske också Gruvtomtemor för de vuxna vilken som julklapp som verkar bli den mest önskade just i år.
Varm förväntansfull julstämning vilar över denna eftermiddag i Slipstensgruvorna vare sig snön ligger djup eller inte.

                      
TILLBAKA

sten
JULMARKNAD PÅ SLIPSTEN
Söndag första advent varje år håller Slipstensföreningen sin traditionella JULMARKNAD i och omkring Slipstensmuséet och smedjan. Lokala hantverkare med sina alster, hemslöjd av alla slag, traditionellt julpynt och julgodsaker, hembakat lokalt matbröd och kaffebröd, stickat, virkat, broderat, handmålat och smitt. Massor med julstämning och glada försäljare inomhus och utomhus gör denna marknad mycket populär och många besökare återkommer varje år.

.
GAMMELDAGS MARKNAD I ORSA CENTRUM
arrangeras av Orsas kommitté för Gammeldags marknad.
Orsas Gammeldags marknad är mycket välbesökt och Orsa Slipstensförening har ända från starten deltagit i detta evenemang. Vi är val etablerade med försäljning av orsabrynen, slipstenssouvenirer och annat näraliggande hantverk. Föreningens gruvmadamer och huggare passar naturligtvis på att informera och dela ut broschyrer.
 
              
TILLBAKA

sten
UTSTÄLLNINGAR
Förutom de permanenta utställningarna i Slipstensmuséet och i gruvstugan finns också fotoutställning vid Lindågruva.

       
I samband med 10-årsjubileet 2008 arrangerade Slipstensföreningen en större utställning i Orsa Kulturhus. Bilder och föremål beskrev slipstenshanteringens historia, föreningens aktiviteter. En monter byggdes också som visade interiör från gruvstugan. Där spelade föreningens gruvmadamer korta scener från Historievandringen för besökarna.

        

Hösten 2011 och hösten 2013 deltog Slipstensföreningen med en stor monter på Dalarnas Museums Museidag i Falun, ett evenemang som återkommer vartannat år där de lokala muséerna i vårt län får chans att visa upp.
Detta arrangemang blir allt populärare och får allt fler besökare. Här får också länets Arbetslivsmuséer med personal  en heldag med utställning, seminarier och erfarenhetsutbyte.
Slipstensföreningens monter med bilder och föremål samt bildspel och försäljning av souvenirer av orsasandsten visar slipstenshanteringens historia och betydelse för hembygden såväl som föreningens alla aktiviteter för att locka fler besökare.

         
TILLBAKA

sten
FÖRELÄSNINGAR OCH BILDSPEL
De senaste fem åren har representanter från Slipstensföreningens erbjudit föreläsning, rollspel, bildspel för bokning. Det handlar om slipstenshanteringens historia och/eller föreningens aktiviteter som ex. Historievandringar. Oftast tas grupper emot i och omkring slipstensgruvorna eller muséet, men föreningens representanter åker också ut och hälsar på med rekvisita och bilder mm i bagaget.

  
     

Slipstensföreningen arrangerar också föreläsningar och studiecirklar i samarbete med Studiefrämjandet som till exempel "Från Nedslag till slipsten" med ett antal öppna föreläsningar som behandlar den geologiska historien i Siljansringen och bakgrunden till Orsas slipstensindustri.
TILLBAKA

sten
MUSEIVÄRDAR

     
Sommarens museivärdar tar emot besökarna med vänligt bemötande, hälsar välkommen till muséet och guidar om man vill.  Museivärden ser till att broschyrer finns på alla språk, ordnar med affischer och tidningar och hjälper besökare tillrätta med kartor över Slipstensgruvorna och Slipstensleden i området, lokala sevärdheter mm. Självklart visar museivärden också tillrätta i muséet.
TILLBAKA
sten